Indicatoren voor Bodemfuncties
Het doel van het door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) opgezette Nationaal Programma Landbouwbodems, is alle landbouwbodems duurzaam beheerd in 2030. Landbouwbodems met een goede kwaliteit dragen naast koolstof-vastlegging bij aan:
1) bodemvruchtbaarheid
2) biodiversiteit
3) klimaatadaptatie en
4) waterkwaliteit.
Om dit effect te toetsen is met behulp van Bodemindicatoren voor Landbouwgronden in Nederland (BLN), bepaald wat het effect is van klimaatmaatregelen op deze vier bodemfuncties. Voor het koppelen van de BLN-indicatoren aan de bodemfuncties is aangesloten bij het Landmark-project, waar per bodemfunctie is bepaald welke indicatoren bijdragen aan de bodemfunctie. Onderstaande figuur toont welke indicatoren onder de bodemfuncties vallen.
Bodembiodiversiteit bij meerjarige akkerranden
Het effect van meerjarige akkerranden op bodemvruchtbaarheid is gemeten op bedrijven op Noordelijke zandgrond (Veenkoloniaal Groningen). Deze metingen laten een neutraal effect van akkerranden zien op bodembiodiversiteit, in vergelijking met het aangrenzende (referentie)perceel. Voor geen van de indicatoren is een significant verschil gemeten. Dit kan verklaard worden door het feit dat de akkerranden in dit gebied niet worden bemest en regelmatig worden omgewerkt en opnieuw ingezaaid. Het type beheer kan een sterk effect hebben op de effecten op de indicatoren voor bodembiodiversiteit.
- Schepens, J.A.B, Timmermans, B.G.H., Herbert, Z.G.J., Hoogmoed, M., Fuchs, L., Heupink, D.T., Slier, T., Wagenaar, J.P., & Koopmans, C.J. (2022a). Effecten van koolstofvastleggende maat-regelen op de (BLN)-bodemkwaliteit indicatoren—Deel 2. 34 pagina’s.