Het effect van niet-kerende grondbewerking (NKG) is in lange termijn experimenten (LTE's) onderzocht op zowel zand- als kleigrond. De resultaten tonen aan dat geen significant verschil bestaat tussen behandelingen met ploegen en niet-kerende grondbewerking. Een uitzondering geldt voor een proef op kleigrond, waarbij een licht positief significant effect is gemeten in 2018. Deze meting is in 2019 herhaald, waarbij echter geen significant positief effect werd gevonden. Op zandgrond is een afname in bodemkoolstof de trend. Deze uiteenlopende resultaten worden ondersteunt door literatuuronderzoek, waarbij soms een positief en net zo vaak een negatief effect wordt vastgesteld. Bovendien laat de literatuur zien dat in het bodemprofiel een verplaatsing lijkt plaats te vinden van de koolstof. Hierbij neemt het gehalte koolstof toe in de bovenste 20 cm, maar af in de diepere bodemlagen (zie figuur). Een meta-analyse van internationale literatuur laat zien dat geen extra koolstofvastlegging plaatsvindt over het gehele bodemprofiel (0-150 cm). Er kan dus met grote zekerheid worden gesteld dat geen extra koolstof wordt vastgelegd met deze maatregel.
- Schepens, J.A.B., Timmermans, B.G.H., Fuchs, L.M., Peters, R., Bloem, J., Heupink, D.T., Wagenaar, J.P., Slier, T., & Koopmans, C.J. (2022b). Meerjarige evaluatie van maatregelen voor het vastleggen van koolstof in minerale gronden.
- Lesschen, J. P., Hendriks, C., Slier, T., Porre, R., Velthof, G., & Rietra, R. (2021). De potentie voor koolstofvastlegging in de Nederlandse landbouw.
- Martinez Garcia, L.B., Herbert, Z.G.J., Westerik, D., Schepens, J.A.B. (2023). Carbon sequestration through agricultural practices: A review of international literature.