Datum: 27 May 2022

BodemTop 18 mei

In een zonovergoten Bomencentrum in Baarn werd 18 mei de BodemTop gehouden. Na een plenair deel met een welkomswoord van minister Henk Slaghouwer, en een presentatie over de laatste stand van zaken vanuit het programma Slim Landgebruik van Jan Peter Lesschen, werd iedereen opgesplitst bij verschillende onderdelen.

Er waren 5 inhoudelijke workshops over GBL, verdienmodellen, Koolstofmaatregelen, bodemadviseurs en het NPL, en parallel daaraan was er een “snelkookpan”, waarin in tweetallen snel antwoord moest worden geven op vragen over o.a. duurzaam bodembeheer, klimaat, en biodiversiteit.

Bij de workshop “koolstofmaatregelen in de praktijk”, gefaciliteert door Slim Landgebruik en DAW kwamen na een korte presentatie over koolstofmaatregelen van Chris koopmans (LBI),  veeteler Peter Oosterhof en akkerbouwster Tineke de Vries vertellen over hun ervaringen met het toepassen van maatregelen, waarom deze maatregelen bijdragen aan het verbeteren van de bodemkwaliteit en hoe dit dagelijks in het veld wordt terug gezien, maar ook wat voor belemmeringen er zijn om hier meer stappen in te zetten en wat ze verwachtten van de overheid en hun collega’s om verder te gaan met het verbeteren van eigen bodem.

Peter Oosterhof vertelt over zijn ervaringen als netwerkboer binnen Slim Landgebruik.

En om nog iets uit de praktijk naar deze top te halen, werd er een prijsvraag uitgezet voor diegene die het gewicht van een bak compost zo nauwkeurig mogelijk kon bepalen. De antwoorden lagen tussen de 8.7 en 57,5 kg, maar de heer van Schie was de winnaar en zat met 26 kg maar 400 gram te laag met het raden van het gewicht.

De gelukkige winnaar van het pakket met streekprodukten uit Wageningen!

Heeft u ook interesse in de boekjes die de winnaar ook meegenomen heeft? U kunt ze hier (30 vragen koolstofvastlegging) en hier (30 vragen over lachgasemissies) terugvinden!