Datum: 28 Mar 2023

Terugblik op de BodemTop 2023

Op 8 februari 2023 vond de vierde editie van de bodemtop plaats bij het congrescentrum van de Apenheul. De dag werd afgetrapt met een preview van de film Onder het maaiveld, waarin we vele kleine beestjes zagen rondkruipen in de aarde. Kort daarna gaf Mathijs Groeneveld een kort overzicht van de (onderzoeks)programma's die bij LNV op de agenda staan. Slim Landgebruik werd als eerste genoemd en met name de brochure Maatregelen voor het vastleggen van koolstof in minerale bodems kreeg een mooie podiumplaats. De plenaire sessie zette zich voort met een keten-gesprek met daarin Joachim Nieuwhoff van HAK, Linda de Bie van Agrifirm, Esmee van Veen van Lidl en Joost Zonnegoed, een vegan akkerbouwer!     

Na de plenaire sessie volgden er 3 rondes met deelsessies. Het aanbod van sessies was groot, dus er was voor ieder wat wils. Slim Landgebruik was o.a. vertegenwoordigd in sessie 3, waarbij Jan Paul Wagenaar in gesprek ging met twee biologische melkveehouders uit de netwerken van Slim Landgebruik. De netwerkdeelnemers waren zeer enthousiast over de maatregelen die zij toepasten op hun bedrijf, waarbij ze aangaven dat er kansen en mogelijkheden liggen voor alle boeren om met maatregelen aan de slag te gaan. Ook kwam het methodedocument blijvend grasland een aantal keer naar voren, o.a. vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant en de Friese Milieu Federatie vertelden hoe zij al aan de slag zijn met dit mooie product dat uit Slim Landgebruik is voortgekomen.  Bezoek van minister van LNV

De dag eindige plenair met bezoek van de minister van LNV, Piet Adema. Na een korte toespraak ging de minister in gesprek met Hilde Coolman, bestuurder van NAJK en akkerbouwer, Mirjam Kortekaas van het Nederlands Bakkerij Centrum en Andre Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw. Ook hier lag de focus op de keten. Op de vraag hoe de minister zich wilt mengen in deze keten, gaf hij aan dat hij het liefst zou zien dat de overheid meer als marktmeester optreedt in de keten. Deze rol leek redelijk aan te sluiten bij de wensen van de paneldeelnemers. En daarmee werd deze zeer informatieve dag goed afgesloten!