Thema: Kennisoverdracht

Een duik in de bodem

Looptijd: 2018
Status: Afgerond

Binnen het project werd er ingezet op een tweetal doelstellingen:

  • Het bevorderen van kennis over de bodem bij toekomstige agrarische ondernemers, mbo- en hbo-studenten en jonge agrariĆ«rs, door het verspreiden van kennis.
  • Het bevorderen van kunde over bodem bij toekomstige agrarische ondernemers, mbo- en hbo-studenten en jonge agrariĆ«rs, door het aanbieden van praktische handvatten.

Door het aanbieden van de BodemBattle in combinatie met Back tot the Ground zijn jonge mbo- en hbo-studenten op school aan de gang gegaan met het onderwerp bodem. De BodemBattle betreft eenspel met een fysiek groot speldoek, spelkaarten en pluche muizen als pionnen. Het is een actief spel met verschillende type vragen. Back to the Ground biedt een verdieping van de onderwerpen die voorbij komen in de BodemBattle.

Onder deze studenten bevinden zich veel toekomstige agrarische ondernemers, maar ook jongeren die later werkzaam zijn in de agrarische sector, onder andere als vertegenwoordiger, accountant of adviseur. Voor beide partijen is het van groot belang dat zij weten wat de bodem kan bieden, en hoe zij er goed voor kunnen (laten) zorgen. Op veel agrarische opleidingen heeft bodem geen vaste plek binnen het curriculum, maar willen de docenten er wel wat mee. Liefst ook in een vorm die de jongeren aanspreekt. De BodemBattle in combinatie met Back to the Ground vormt dan een goede invulling van het lesaanbod.

Concreet werden via deze activiteiten de volgende resultaten geboekt:

  • 10 groepen van vijftien jonge agrarische ondernemers of agrarische studenten hebben de BodemBattle gespeeld.
  • 10 groepen van vijftien jonge agrarische ondernemers of agrarische studenten hebben de Back tot the ground-workshop gevolgd.