Kansen en belemmeringen

Kansen
Natuurlijke plaagbestrijders kunnen mogelijk beschutting en voedsel vinden in akkerranden. Deze natuurlijke vijanden kunnen schadelijke organismen bestrijden, waardoor agrariërs minder (frequent) gebruik hoeven te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Ook worden akkerranden vaak langs de rand van een perceel aangelegd, waardoor af- en uitspoeling van nutriënten verminderd kunnen worden. Bovendien wordt het landschap visueel aantrekkelijker door de aanleg van (kleurige) bloemenranden en de biodiversiteit die dit aantrekt; dit kan het maatschappelijke draagvlak van de sector vergroten en kan stimulerend zijn voor de agrariër. Door gebruik te maken van (vaak tijdelijke) subsidiemogelijkheden, kan de agrariër een vergoeding krijgen voor de aanleg van een akkerrand.

Belemmeringen
Het kost agrariërs geld om een akkerrand aan te leggen. Deze kosten worden voornamelijk gemaakt in de vorm van opbrengstderving; het areaal waarop de agrariër gewassen kan telen neemt af door de aanleg van akkerranden. Ook moet zaaizaad worden aangeschaft en worden kosten gemaakt bij de aanleg van de akkerrand. Het verschilt per regio of een subsidie voor de aanleg van akkerranden beschikbaar is en of deze vergoeding de kosten dekt. Niet elke agrariër maakt gebruik van een subsidieregeling, omdat de aanvraag niet heel eenvoudig is. Tot slot is het beheer van een akkerrand uitdagend, voornamelijk het tegengaan van veronkruiding (akkerdistels en zodevormende grassen) vergt veel aandacht.

  • Schurer, B., Herbert, Z., van Hal, O., Wagenaar, J. P., Koopmans, C., Janmaat, L., & Schepens, J. (2022). Maatregelen voor het vastleggen van koolstof in minerale bodems: ervaringen uit de praktijknetwerken van Slim Landgebruik. Louis Bolk Instituut.
  • Janmaat, L., Koopmans, C. (2020). Bodem & Klimaat Netwerk – Akkerbouw. Voortgangsrapportage 2020.